Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За полската културна политика

Вислава Шимборска
Снимка: aboutpoland.net

Оказа се, че четенето днес има нужда от подкрепа, от насърчаване и поддръжка. Все по-малко хора четат, все по-малко от тези, които избират да четат, всъщност четат нещо смислено. В тази ситуация всяка страна търси свой път към активиране на читателския интерес, особено на младите. Каква е задачата на правителствената програма за развитие на четенето в Полша с бюджет един милиард злоти и как се осъществява тази инициатива? Потърсихме кореспондента ни Крум Крумов, за да съобщи повече за нея.

Когато става дума за четене, най-важни са писателите. От миналата година в Полша е учредена нова литературна награда на името на Нобеловата лауреатка Вислава Шимборска. Какво представлява наградата и какви са очакванията тази година – за това разказа Крум Крумов по телефона от Полша. А у нас, в Полския културен институт в момента може да се види изложба от колажи на писателката, за които Леонард Нойгер казва, че „са следи от приятелство и зов за приятелство”.

Полският културен институт е обявил и викторина по този повод със следните въпроси:

1. През коя година Вислава Шимборска получава Нобелова награда за литература?
2. Какво е заглавието на последната стихосбирка на Вислава Шимборска, излязла посмъртно в Полша?
3. Избройте преведените на български език стихосбирки на Вислава Шимборска?

Кой ще спечели разнообразните награди - ще стане ясно на 26 февруари от 18 часа в Полския институт, където ще гостува Михал Рушинек, председател на Фондация „Вислава Шимборска” и секретар на поетесата в периода 1996-2012.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна