Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предложиха на Съвета за сигурност на ООН изпращане на международни наблюдатели в Украйна

оон лого;ооноон

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати предложиха незабавното изпращане на международни наблюдатели в Украйна. Според постоянния представител на Вашингтон в световната организация Саманта Пауър, подобна стъпка ще позволи да бъде установено реалното положение на нещата и ще намали напрежението на Кримския полуостров.  

Американският президент Барак Обама проведе телефонни разговори и с френския си колега Франсоа Оланд, и с канадския премиер Стивън Харпър. Трите страни са се договорили за координирани действия, включително чрез международните организации, във връзка със ситуацията в Украйна. Отава отзова посланика си в Москва заради кризата. Канада няма да участва и на заседанието на Г8 през юни под председателството на Русия. Вашингтон отложи приемането на решение за присъствието на Обама на форума. 

Посланиците на страните членки на НАТО ще проведат среща в Брюксел, посветена на Украйна. Срещата ще бъде последвана  от заседание на комисията НАТО-Украйна. Началникът на Главното управление на украинската служба за сигурност в Крим Генадий Калачев обяви, че подава оставка. Според информация на телевизия "Русия 24", контролът над сградата е поет от  местен отряд за самозащита. Пред руското посолство в Киев се провежда митинг с искане за прекратяване на руската агресия, обяви депутатът от партия УДАР Юрий Савчук. Според него, пред сградата има около 300 души, но броят им расте постоянно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна