Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: Създай лозе, че и то тебе да те създаде

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази твърде млада максима в сравнение дори само с известната история на лозарството и винарството по света е родена от български лозари. Родена неизвестно кога. Народната мъдрост, обаче, сътворена благодарение на опита и душевността на работливи, сърцати, жизнерадостни хора по нашите земи, побира в себе си здрава жизнена философия на основата на труда. При това в един доста тежък поминък. Лозарството и винарството. В него мотиката и косерът са главните инструменти. След много копане, подрязване на хиляди, хиляди клонки само за една резитба, обаче, от жилавите лози се раждат тежки гроздове, пълни с божествен сок – несравнима храна и еликсир. Той весели душата, изпълва човека със сила и влива в сърцето му смелост.
Вкусът и ароматите на прясното грозде, на ширата и на виното са толкова богати, че само едно гроздово зърно, само една глътка вино може да ни изпълни с вкусовете и благоуханията на огромния ни свят. В тях човек усеща топлината и искрите на слънцето, мириса на земята, аромата на топъл хляб със златиста препечена коричка, шоколадовата наслада, упойващия мускат и сладостната ванилия, палещия огън на ракията и брендито. И още толкова много други светоусещания, които могат да ни съживят, да ни разтърсят в шеметното буйство на празника, да предизвикват усмивка, радост и мисъл.
Започваме поредица за лозарството и винарството, в която ще проследим накратко тяхната история и развитие, ще опитаме заедно с вас, уважаеми слушатели, вкуса на прясното грозде, божествената му сладост... Ще отпиваме по глътка от вълшебния му ферментирал гроздов сок, виното, ще се радваме на знанията и майсторлъка на учени, лозари, винари, бъчвари, енолози, сомелиери, за да се докоснем до техните познания и опит, които могат да ни дадат още едно зрънце смисъл и вкус в нашия свят.
Специалистите, които ще чуем днес, са учени от Института по лозарство и винарство в Плевен и от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ Русе, специалисти в областта на лозарството – доцент доктор Иван Пачев; доцент доктор Мирослав Иванов; доктор Здравко Наков; доцент доктор Галина Дякова и стопанката на лозе и изба в село Хърсово, община Сандански, Любка Зикатамова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна