Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 16.30 до 17.00 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Василена Мирчева, Бойко Ламбовски, Зорница Гъркова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

Валидирана пощенска марка по повод 80-годишнина. Автор Сергей Петросенко.

Спасители и спасени

Четвъртият епизод от поредицата "Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене" е посветена на най-красивата част от тъжната история на Втората световна война. Историята е красива, защото разказва как българите са помагали на своите приятели,..

публикувано на 28.06.23 в 09:25
Семейство Лиячи-Бенбасат от София със задължителните жълти звезди върху дрехите си, 1943

Втората световна война и Холокоста

На 10 март 2023 година отбелязахме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почетохме паметта на невинно унищожените 11343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. За да можем да разберем случилото се преди толкова много..

публикувано на 27.06.23 в 18:25
Еврейския квартал в София, автор Нахум Гилбоа-Перец

С България в сърцето

Започнах този епизод от радиоенциклопедията "Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене" с думите на о.з. полковник Йосиф Илел, военен историк и през 2001 година, когато говорих с него, директор на Еврейския исторически музей. Разговорът с..

публикувано на 27.06.23 в 08:14
Софийската синагога

Пътят на народа на Книгата

В четири поредни епизода ще се опитаме да повдигнем завесата на една интересна история, която предизвиква гордост, но и много въпроси, на които отговорите не са еднозначни. Това е разказ за съвместното хилядолетно живеене на евреи и българи по нашите..

публикувано на 26.06.23 в 15:31

Епизод 4: Където мъжете плачат

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на..

публикувано на 29.03.23 в 10:05

Епизод 3: Сам на себе си

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на..

публикувано на 22.03.23 в 09:40

Епизод 2: Победител или мъртъв

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на..

публикувано на 15.03.23 в 10:35

Епизод 1: Дали това е ХХ век

Цикълът е от четири епизода и разказва за Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме..

публикувано на 08.03.23 в 13:08

Фолклорът на Югозападна България

Фолклорът в Пиринския край е, до голяма степен, добре изучен и анализиран. Миграцията на населението по политически и икономически причини засяга етнографско-фолклорната култура на региона. За тази култура ще разкажат етномузикологът гл. ас. д-р Петьо..

публикувано на 08.12.22 в 10:05

Магията на Родопите

Родопите се разстилат между реките Марица и Места, Тракийската низина на север и Беломорска Тракия на юг. Съществуват легенди, според които тук е живял митичният певец Орфей, което обяснява наличието на музикален талант у голяма част от родопчаните,..

публикувано на 25.11.22 в 16:45