Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолов: Отхвърлям програмата за реиндустриализация, ако тя ще бъде съживяване на "промишлени мъртъвци"

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов отхвърли програмата на държавата за реиндустриализация, ако тя ще бъде съживяване на "промишлени мъртъвци". В предаването "12+3" той подчерта, че ако нещо трябва да се прави в тази посока, то трябва да бъде свързано с инвестиции в някои перспективни производства: 

Трябва да са някои индустрии с висока добавена стойност, в които имахме или все още имаме някакви тлеещи традиции, да речем - електрониката или нещо такова.

Вярна е тезата, че по различен начин върху България се проектира европейското говорене за реиндустриализация. В България директно бяха съсипвани цели отрасли, да не говорим за отделни предприятия и то съсипани така, че няма връщане назад. 

На нас перспективите много често ни бягат, често пъти обявяваме за крайна цел някакво междинно състояние и това е основната ни причина да сме наникъде. Приватизацията е икономически инструмент, не може да бъде крайна цел. Ние спряхме на крайната цел - приватизацията, и затова сме там, където сме. Ако тази приватизация беше направена с мисъл, нещата нямаше да са такива, каквито са днес. Някакви пари ще заминат в някаква посока. В България банковият капитал се слива много сполучливо с индустриалния, така че едно подобно предположение не смятам, че е лишено от смисъл. Държавата не трябваше да позволява да се стигне до там, докъдето се стигна с "Кремиковци" и "Химко", сега се опитва да върне нещата в зоната на абсурдите. Не бива държавата да се меси там, особено в "Химко", защото там, във Враца, не са останали хора, които да могат да работят това. /.../ "Химко" според мен е най-безсмисленият пример.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна