Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радикалната организация "Десен сектор" протестира пред парламента в Киев

| обновено на 28.03.14 в 13:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около стотина привърженици на организацията "Десен сектор" подновиха протеста пред украинския парламент заради убийството на един от лидерите си - Александър Музичко. Демонстрантите настояват за оставка на вътрешния министър Арсен Аваков. Едно от първите решения на Върховната Рада тази сутрин беше да създаде специална комисия за разследване на гибелта на Музичко, въпреки че в Радата беше внесено и проектопостановление за уволнение на вътрешния министър.

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов осъди действията на организацията и заяви, че целта й е да дестабилизира страната. Според Турчинов снощният опит за щурм е провокация, организирана от Русия. Украинският президент подчерта, че след като е поел поста, е наредил да бъдат премахнати огражденията около сградата на Радата, за да бъде достъпна за всички граждани. Това не означава, че парламентът може да се щурмува и унижава, подчерта Турчинов.

Около 2 хиляди привърженици на радикалната организация "Десен сектор" протестираха и снощи пред парламента в Киев.

Александър Музичко загина преди дни при опит на украинските специални части да го арестуват. Привържениците му блокираха Върховната Рада. Според руски медии радикалите са направили опит да щурмуват сградата.

Сваленият украински президент Виктор Янукович излезе с обръщение към украинския народ, в което призова за провеждане на референдум за статута на всеки регион в състава на Украйна. Според Янукович внесените в законодателството на страната антиконституционни промени "изключват възможността за провеждането на честни избори".

В същото време украинските медии съобщават, че Русия продължава да трупа войски по източната граница на Украйна. Техни източници са регистрирали над 150 бронетранспортьора в Ростовска област.

Украинските депутати гласуваха за драстично увеличение на данъците и акцизите. Пакетът законодателни мерки бе приет от втория опит часове след като Международният валутен фонд обеща финансова помощ на Украйна, но я обвърза с намаляване на бюджетния дефицит и премахване на субсидиите за намаляване на цената на газа за битовите потребители. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна