Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой спечели билети за „Пепеляшка“ в Софийската опера

| обновено на 01.04.14 в 18:27
Снимка: operasofia.bg

Най-новата постановка на Софийската национална опера и балет е „Пепеляшка“ на Росини. 

През последните години се старая в работата си в Софийската опера да бъда нетрадиционен. Най-напред за първи път след 80 г. отново беше поставена операта „Лакме“, на която бях диригент-постановчик. Следващото такова интересно предизвикателство беше операта „Фиделио“, сега е „Пепеляшка“. Хубаво е за всеки диригент да се опита да се докаже в нещо, в което няма установени „коловози“! Стилът на Росини е предизвикателство – Моцарт плюс Менделсон. Всяка нотичка е като бисерче, сподели диригент-постановчикът Григор Паликаров.

Цялата сценична концепция беше продиктувана отидеята да избягаме от ежедневието, да отидем в един куклен свят, в който ще се срещнете с живи хора, истински характери, в които се надявам всеки един от нас да се припознае, каза режисьорът Вера Петрова.

Декорът, проектиран от Боряна Ангелова, е ювелирен. Всички герои са като порцеланови кукли. Пищните перуки и костюмите са дело на художничката Християна Михалева.

Най-важното в един оперен спектакъл са певците! Интернационален състав певци участва в спектаклите на операта „Пепеляшка“ в Софийската опера. В ролята на Анджелина се изявяват гост-солистите от Букурещката опера Мария Джинга и Оана Андра. От Сърбия гостува Милош Булажич в ролята на Дон Рамиро. Мартин Цонев е Алидоро. Участват и цял „букет“ талантливи млади български оперни певци.

Операта „Пепеляшка“ на Росини е поставена за първи път в Софийската опера през 1968 г.

Навремето дълго се умуваше дали да се направи постановка на „Пепеляшка" или не. Никой не вярваше, че ние, българските певци, можем да изпеем това нещо! Когато видях нотите, си казах: „Господи, нима това трябва аз да го изпея?!“ Надявам се, че фурорът, който ние тогава предизвикахме в София, сега ще бъде повторен, та може би и подобрен, каза първата изпълнителка на Анджелина в България Рени Пенкова.

Г-н Светлин Стоянов от София спечели в предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ билети за спектакъла на операта „Пепеляшка“ на Росини в Софийската национална опера и балет на 6-и април от 16 часа. Честито!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна