Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Иванов: Вдъхновява ме хубавата атмосфера на работа във Франкфуртската опера

Не са един или двама българските цигулари, заемащи отговорния пост концертмайстор в престижен оркестър – факт, който буди национална гордост!

Концертмайстор на Франкфуртската опера е българинът Димитър Иванов. Той е наследствен музикант. Израснал е във Вюртсбург, учил е в Блумингтън, Индиана Юнивърсити, след това е завършил майсторски клас в консерваторията в Берлин.

Във Франкфуртската опера най-много ме вдъхновява хубавата атмосфера на работа. На всяка цена трябва да се гледат постановките на опери на Рихард Щраус и Вагнер в нашия театър. Голяма част от творбите на Рихард Щраус са били изпълнени за първи път именно във Франкфурт, имаме нотен материал със записките на самия композитор, имаме силна традиция, разказва Димитър Иванов.

На 6-и юни ще слушаме концертмайстора на Франкфуртската опера Димитър Иванов в зала „България” в рамките на Европейския музикален фестивал. Той ще изпълни цигулковия концерт на Менделсон с камерен оркестър под диригентството на Бедрос Папазян.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю на Нина Цанева с Димитър Иванов и негово изпълнение „в аванс“ - „Циганските напеви“ на Сарасате.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна