Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите на Пекинския международен кинофестивал 2014

БНР Новини
Китайската актриса Джан Дзъи на червения килим на закриването на Пекинския международен кинофестивал 2014.
Снимка: Радио Китай за чужбина

Канадско-индийската копродукция „Сидхарт” на Ричи Мехта получи наградата „Храм на небето“ за най-добър филм на IV Пекински международен кинофестивал, който приключи в края на април тази година. Филмътразказва историята на баща от Делхи, който обикаля Индия в търсене на изчезналия си син.„Великият майстор” на китайския режисьор Уон Карвай, с 12 отличия от Хонконгските филмови награди, спечели три от Пекин в категориите за най-добър режисьор, кинематография и най-добра актриса в главната женска роля за Джан Дзъи. Лентата пресъздава живота на легендарния майстор на бойни изкуства Ип Ман, ментор на Брус Лий.
Другият номиниран китайски филм „Американски мечти в Китай” отнесе наградата за най-добър сценарий. За най-добър актьор бе отличен французинът Гийом Гуи за изпълнението му във филма „Атила Марсел”, който също спечели награда за най-добра музика.
В конкурсната програма на Пекинския кинофестивал бяха селектирани 15 филма от общо 837 кандидати от 88 страни и региона. От тази година фестивалът вече има и секция за документални филми, в която участваха над 400 филма от 20 държави. Подписаните сделки по време на традиционния филмов пазар надвишиха 1.6 млрд. долара, което е рекорд за кинофорума в Пекин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна