Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветно и среднощно: по пътя на красивите културни безсъници

БНР Новини
Национален музей на изкуствата на Каталуня, Испания
Снимка: nuitdesmusees.culture.fr

Така в някои от големите столици на Стария континент наричат Европейската нощ на  музеите. Тя се провежда по повод 18 май, обявен през 1978 г. за Международен ден на музеите. Хубаво нещо е човек да обикаля културните обекти, особено в компанията на любими хора. Но всяко удоволствие струва пари. За цялото семейство сумата вече е сериозен разход. През 1997 г. в Берлин опитват идея: безплатна музейна нощ. Французите я харесват, след тях – цяла Европа.
За удобство на посетителите обикновено се избира най-близката до 18 май събота, през 2014 г. е на 17 май. У нас вратите се отварят от вечерта поне до полунощ, а в много страни - чак до сутринта на следващия ден. Всяка  година в Нощта на красивите безсъници се включват все повече селища и културни обекти. Дори се появява нещо като благородна конкуренция: кой ще привлече и ще задържи при себе си повече гости? Трескаво се подготвят изненади, концерти, игри за малки и големи. Европейската нощ се превръща в идеален модел как всъщност трябва да изглежда артистичното и научно пространство през по-голямата част на годината.
Музейна тишина. Хората нямали време за такива  неща. Нищо подобно! Навсякъде е интересно, приятно, познавателно и забавно. Полезен съвет: подгответе си предварително информация и удобни обувки. Начертайте си предпочитан маршрут. Пожелаваме ви приятни среднощни часове!

За много страни на Европа майските посоки са решени в тематични цветове: кехлибарената Рига, Санкт Петербург в черно, червено и бяло… Бяло-червен е и гербът на Флоренция, с изящно стилизирана перуника. Тя цъфти по това време. Във Флоренция от цял свят пристигат почитатели на цветето, за да  вдъхнат от нежния му аромат и да се потопят във феерията от багри по време на Фестивала на перуниката..
И у нас палитрата е очарователна: Варна в морско синьо, край тихия бял Дунав нижат гердана на красавицата Калиопа… С пъстроцветни мозайки ни очаква Античната вила Армира, едно от чудесата на България. В Белозем провеждат Фестивал на белия щъркел…


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна