Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна програма OPERA OPEN Верди фестивал

Няколко оперни премиери, два гала-концерта и големи звезди от световната музикална сцена ще участват в лятната програма  OPERA OPEN на Държавна опера - Пловдив в Античния театър. 

Програмата на обновения 31-ви Верди фестивал, с включени творби от Вагнер, Шопен и Гершуин, който ще се състои през юни и юли в Античния театър, има амбицията да се превърне във водещо събитие, а Пловдив - в център на културен туризъм в страната и на Балканския полуостров. 

За първи път в Пловдив за галаконцерта в чест на 100-годинишнината на Борис Христов идва световноизвестният бас грузинецът Паата Бурчуладзе, солист на Болшой театър, Арена ди Верона, Метрополитен, Ла Скала. Също за първи път в Пловдив ще се представи спектакълът феерия „Полета на валкюрите” с музика от „Пръстенът на нибелунгите” от Вагнер със солист Елизабет Стрид, солистка на Вагнеровия оперен фестивал в Байройт и на Чикагската опера. 

В Пловдив в „Аида” в партньорство с известния наш тенор Камен Чанев ще чуем и китайката Хуи Хе - една от най-известните в света изпълнителки на главните роли  в „Аида”, „Мадам Бътерфлай” и „Тоска”. За „Дон Карлос” от Германия пристига баритонът със световна кариера Владимир Стоянов. След 30 фестивални  години на сцената продължава да шества „Кармина Бурана” с участието на балет „Арабеск”. Националната опера и балет ще гостуват с „Нощ в синьо” по музика на Шопен и Гершуин. 

Артистичен директор на фестивала е Иван Ангелов, който от 1980 г. работи в най-престижните европейски и световни оперни театри. Благодарение на неговите контакти, бюджетът на фестивала от 180 000 лева - по неговите думи - е „приятелски”, за да стане възможно в Пловдив да дойдат такива  големи звезди от световния оперен афиш.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени