Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прозрачност без граници": Около 54% от всичките сигнали са за организационно-технически нарушения

Линка Тонева от неправителствената организация "Прозрачност без граници" обобщи, че към 14 часа най-голям брой от подадените сигнали към тях, около 54%, са за организационно-технически нарушения в районни и секционни комисии. Следващите по значимост, около 30%, са за различни форми на контролиран вот. Голяма част от тях са свързани с проблеми в работата на наблюдателите. 

Тази година, за съжаление, се сбъднаха нашите опасения, че времето за подготовка на секционните комисии по-скоро не е достатъчно. Лошото е, че тенденцията от предходните години се повтаря, всеки път организационно-техническите проблеми са много значима част от нередностите.

Линка Тонева подчерта и друго тяхно опасение по повод начина, по който ще се отчита преференциалния вот, както и действителните и недействителни гласове. Конкретни проблеми има и по отношение на функциите на наблюдателите. Често те са повече от един в едно помещение, има опити да се отстъпва право на наблюдател с пълномощно или пък без да носят баджове по образец.

Цялото интервю - в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна