Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: БСП трябва да се яви на бъдещи избори с ново ръководство

Снимка: БГНЕС

БСП трябва да се яви с ново ръководство на бъдещи избори, каза в предаването "12+3" заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов:

Няма пряка връзка между резултатите от европейските избори и ситуацията в управлението, но ще бъдем наивни и няма да е искрено, ако твърдим, че тези твърде неблагоприятни за нас резултати не създават допълнителни затруднения, на които трябва да се потърси отговор.

Отговорността за изборния резултат е обща – на изпълнителното ръководство и в някаква степен на Националния съвет на партията, коментира Янаки Стоилов:

Тези хора от ръководството, които не се смятат за лични подгласници и хора, които трябва да се крият зад личността на председателя, трябва да възприемат много сериозно председателя и аз наистина смятам, че в бъдещи избори БСП трябва да се яви с ново ръководство и в ръководството да има промени.

Според заместник-председателя на БСП е необходимо да бъдат актуализирани задачите пред управлението, но няма обстановка за предсрочни избори. Не изключи и персонални смени в кабинета.

Той смята, че БСП не получава достатъчно признание за участието си в управлението като мандатоносител.

Стоилов подчерта, че е необходимо да се промени начинът на мотивиране на хората да гласуват:

Главното е да се отрезви цялата българска политика. Делът на тези гласове, които не се придобиват чрез политическа мотивация, не е престанал да се увеличава. В много голяма степен БСП е потърпевша от този процес, а не ползваща се от него.

Янаки Стоилов определи като стечение на обстоятелствата преференциалното гласуване за 15-ия в листата на Коалиция за България Момчил Неков, тъй като неговият номер съвпада с номера на бюлетината. 

Интервюто с Янаки Стоилов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна