Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболистите на "Левски" станаха шампиони на България, спечелиха златен требъл

"Лукойл Академик"-"Левски"
Снимка: БГНЕС

Баскетболистите на "Левски" спечелиха златен требъл след 81:69 (24:15, 25:15, 18:22, 14:17) срещу "Лукойл Академик" в петия мач от финалната серия на шампионата. Това е 14-а титла в историята на "Левски". Освен това, в развитие на сезона "сините" триумфираха с купата на България и тази в Балканската лига. Двата отбора започнаха мача при леко надмощие за домакините, но баскетболистите на "Левски" овладяха изключително бързо напрежението и доминираха през цялото първо полувреме на мача. Те направиха уникална серия от 19:4 точки още през първата четвъртина, а в началото на втората добавиха още четири пункта за 28:15 в своя полза. Играчите на "Лукойл Академик" се разиграха в средата на втората част и в рамките на 35 секунди успяха да вкарат две тройки, а стрелбата на Божидар Аврамов под коша на "сините" върна шампионите на едва десет точки от "Левски" само 6 минути преди финалната сирена за първото полувреме. Добрата игра на Юре Лалич, спечелил осем борби, обаче не беше подкрепена от силна стрелба от страна на неговите съотборници и "Левски" отново взе солиден аванс. 3:31 минути преди края Брендън Хийт се разписа от зоната за три точки, а поредица от кошове от зоната на "Лукойл Академик" направиха разликата на полувремето цели 19 пункта.

"Левски" водеше в мача със забележителните 53 процента при стрелбата, докато статистиката на играчите на "Лукойл Академик" сочеше едва 28 процента. Гостите от София продължиха и серията си от мач номер четири, като само до полувремето те бяха отбелязали цели 7/13 тройки при 3/10 в полза на "студентите". Домакините се разиграха в началото на второто полувреме и успяха да съкратят разликата срещу "Левски" на 11 точки само за минута и половина, след като Божидар Аврамов и Антъни Уийдън стреляха точно от зоната за три точки, а Димитриос Вергинис даде началото на серията от 8:0 със стрелба под коша. Точен изстрел от зоната за три точки на Чавдар Костов намали разликата между двата тима на девет точки в средата на последната четвъртина, а "Лукойл Академик" започна да намира отличната си форма от редовния сезон в майсторски изработената следваща атака, която завърши със забивка на Тенчо Банев. Майкъл Уилкинсън обаче побърза да успокои своите съотборници с тройка в ответната офанзива на "Левски" и гостите отново поведоха с десет точки. За "студентите" пък вече беше късно и "сините" станаха шампиони на България.

Лайнъл Чалмърс поведе "Левски" с 20 точки, а Брендън Хийт добави други 18, но героите бяха други. С "дабъл-дабъл" завърши Джоунс при 11 точки и 11 спечелени борби, а Майкъл Уилкинсън добави 8 пункта и десет борби.

За "Лукойл Академик" герой беше Юре Лалич, който също записа "дабъл-дабъл" при 17 точки и 11 спечелени борби.

Пета среща от финалния плейоф в Националната баскетболна лига за мъже (играе се до три победи):

"Лукойл Академик" - "Левски" 69:81 (15:24, 15:25, 22:18, 17:14).

"Левски" спечели серията е 3:2 победи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна