Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти дискутират свободата на словото през последните 20 години

В рамките на провеждащия се в курорта „Албена“ фестивал Mediamixx днес ще има дискусия за свободата на словото през изминалите 20 години.

В предаването „Преди всички“ в аванс темата коментираха журналистът Иван Бедров и Асен Йорданов от сайта „Бивол“.

На мен ми омръзна вече 20 години да си говорим за свобода на словото, затова съм си подготвил „опорни точки“, които да предложа да дебатираме с колегите. Според мен свободата е необходимо, но не достатъчно условие за качествена журналистика, която да изпълнява своята обществена функция. Това, което виждам през последните години, е, че журналистиката „не лови котки“, както трябва да бъде. Много рядко слиза под повърхността и липсата на свобода е само един от факторите, който влияе на това, заяви своята позиция Иван Бедров.

Нашите медии все повече се превръщат не в средство за информация на обществото, не за коректив на порочното, а се превръщат в средство за масово осведомяване. Ако преди 10-и ноември водещо беше налагането на основната идеологическа линия на партията и на строя на тогавашния режим, сега всяка медия следва идеологическата линия на своя собственик, коментира Асен Йорданов.

Още от мненията на двамата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна