Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В хранилището в Чирен има над 200 млн. куб. метра природен газ, нагнетяват се допълнителни количества

Снимка: www.bulgartransgaz.bg
От Министерството на икономиката и енергетиката подготвят становище за днешната ситуация с руско-украинския газов спор. Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви само преди дни, че правителството е реагирало на последните събития по преговорите за газ между Украйна и Русия и сме започнали да нагнетяваме допълнителни количества природен газ в хранилището в Чирен.

Към момента "Булгартрансгаз" няма информация за промяна на договорените количества природен газ, доставени от Русия. Това обясниха от дружеството преди месец на въпрос, свързан с доставките на природен газ, заради напрежението в Украйна. От "Булгартрансгаз" поясниха още, че в случаите на ограничение на доставките от Русия основният алтернативен източник е хранилището в Чирен. В момента там има около 200 милиона кубически метра природен газ. Те могат да задоволят потребностите на уязвимите потребители в страната за период от два месеца.

Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище "Галата". По данни за 2013-а година находището обезпечава около 10 % от потреблението на синьо гориво в страната. Като източник за алтернативни доставки е и съществуващата газопреносна мрежа с Гърция, която от 1-ви януари тази година осигурява техническа възможност за доставки към България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна