Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 български и чужди автори се представят на "Пловдив чете"

56 литературни прояви на 45 издателства от страната и с участието на над 100 български и чужди автори – в този формат се днес литературният фестивал „Пловдив чете”. Организатор на форума тази година е пловдивското издателство „Летера”. Тази вечер, от 20,30 ч. в Новотел Пловдив ще бъде връчен Орфеевият венец на български поет с големи заслуги. Тази година носител на приза е пловдивският поет Иван Вълев - за високо поетическо майсторство и забележителна преводаческа дейност.

Пред Централна поща ще бъде оформена Алея на книгата  - ще бъдат разположени шатри, на които различни издателства ще предлагат най-новите си книги. На литературния форум ще бъде представен романът „Разруха” на Владимир Зарев, за когото издателите твърдят, че е най-четеният български автор в Германия. Премиера на своя роман „Ключовете от Рая” ще направи писателката Нели Лишковска.

На фестивалът ще гостуват и турските автори Ойя Байдар и Тозан Алкан, които също ще представят книгите си, преведени на български език. 12-ото издание на „Пловдив чете” ще продължи до 22 юни.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна