Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободен достъп до плажа Силистар

БНР Новини

Плажът в местността Силистар, разположен между Синеморец и Резово, е едно от малкото съхранени кътчета по южното ни Черноморие, ценен от любителите на спокойствието, зеленината и прозрачната морска вода. За да стигнат до плажа обаче, те досега трябваше да плащат „такса достъп” на изникналия преди десет години платен паркинг, който преграждаше пътя до плажа. Нито многобройните жалби на гражданите, нито несъгласието на местните хора, нито „внезапните проверки” на общински комисии не успяха да прекратят беззаконието допреди дни.

Преди 10 години група предприемчиви роднини, собственици на земя в защитената територия, решават да припечелят като направят паркинг, ограничавайки достъпа до брега. Така желаещите да ползват плажа бяха принудени да плащат първо по 2, после по 4, а тази година и по 5 лв., за да спрат на поляната с дървета по края, обявена за паркинг. Изнудването на летовниците ставаше въпреки регламентирания в Закона за защитените територии свободен достъп, тъй като Силистар попада в защитена местност и в природен парк „Странджа”.

Едва преди дни с активната намеса на Община Царево бариерите бяха махнати и хората, които не желаят да ползват платения паркинг, могат да стигнат до плажа свободно. Много от редовните посетители на Силистар обаче все още не знаят това, а и опитите да се възпрепятства достъпът не спират. От общината уверяват, че няма да позволят повече правата на гражданите и законите да бъдат нарушавани.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна