Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Шекспир в годината на Шекспир

| обновено на 12.08.14 в 15:30 БНР Новини
Българската спирка на световното турне на шекспировия театър "Глобус" с постановката "Хамлет" бе на 3 юни на сцената на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.
Снимка: театър "Стоян Бъчваров"

През 2014 година светът отбелязва 450-годишнината от рождението на Уилям Шекспир. Тържествата започнаха в лондонския Шекспиров театър „Глобус“ с премиерата на „Хамлет“, която се състоя на датата 23 април – приета за негов рожден ден. С нея се постави началото на голямо световно турне, което ще продължи две години и има амбицията да представи пиесата на всяко кътче по света. Гастроли на трупата се предвиждат в Хераклея в Македония, във Витенберг в Германия, в библиотеката „Фолгър“ във Вашингтон, в руините на маите в Хондурас и други. В гастрола беше включен и град Варна. Спектакълът беше представен в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.
Другият интересен проект, свързан с тази годишнина, е инициативата 154 известни актьори от театъра, киното и телевизията да четат в продължение на цяла година сонетите на Уилям Шекспир по улиците на Ню Йорк.
Всички тези събития ни дават повод отново да поговорим за Шекспир, неговите герои и българските му сценични версии – наш гост е Сава Драгунчев, актьор в Народния театър, преподавател в НАТФИЗ и консултант по шекспиров стих.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна