Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият пианист Евгени Божанов ще партнира на проф. Минчо Минчев на "Аполония"

Евгени Божанов
Снимка: Stephen Eastwood/Lynx

Тази вечер на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол за първи път ще гостува младият пианист със световно признание Евгени Божанов. Той ще партнира на именития наш цигулар проф. Минчо Минчев - новия носител на наградата "Аполон токсофорос". Концертът е в Клуб "Аполония" от 19 часа.

Макар че принадлежат към различни поколения, Минчо Минчев и Евгени Божанов успешно свирят заедно на сцената. Вече осъществиха и първите си студийни записи. Те са за БНР със сонати от Моцарт - същата програма, която днес ще чуе публиката на "Аполония". 
Минчо Минчев сподели пред "Хоризонт":
Ценното за мен в тая програма, освен цялата музика, разбира се, е  присъствието на Евгени Божанов, който за мен е един от тези артисти и музиканти български, които не само, че вече влезе в една много активна кариера, спечели невероятно много конкурси по света, но и един човек, който е непрекъснато в контакт с топ музикантите на нашето съвремие. Предстои му една изумителна кариера. Дай Боже да е жив и здрав.
След като завършва Националното училище по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов" в Русе Евгени Божанов заминава за Германия, където живее и днес. През 2010 година печели втора награда на конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел. Става лауреат на "Ван Клайбърн"  в САЩ и печели четвърта награда на "Фредерик Шопен" във Варшава, където мнозина го смятат за фаворит за голямата награда. Тогава регламентът е променен на самия финал на конкурса, което на практика го лишава от отличието - факт, дискутиран дълго в музикалните среди. 
Колекцията от призове от престижни международни конкурси на Евгени Божанов е без аналог сред българските музиканти. Към това се добавят концертите в реномирани зали, като "Музик ферайн" във Виена и гостувания на големи фестивали.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени