Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синтия Недялкова: Сондажът за добив на газ ще мине през водата на Добруджа

Снимка: БГНЕС
Еколози вече недоволстват и организират протести срещу разрешение на служебния министър на екологията - Светла Жекова, дадено на американска компания, да извършва проучвания за добив на газ в Добруджа.

Синтия Недялкова от Гражданска инициатива за борба с хидравличния разрив и кандидат-депутат от "Зелените", припомни, че от 4 години е превърнала в кауза на живота си опазването на природата в България и, в частност, на Добруджа. Според нея даденото на американската фирма разрешение е експеримент, който ще се осъществява само у нас. Това е научила от семинар, на който се е разяснявал пилотният проект. Синтия Недялкова подчерта, че сондажът ще премине през водата, която ползва населението на Добруджа.

Тия въглища, веднъж запалени, кой ще ги изгаси?! Няма кой да контролира процеса. /.../ Проектът е финансиран от ЕС, координатор е "Овергаз", а изпълнител е "Парк плейс".

Газовият експерт Христо Казанджиев коментира, че госпожа Недялкова изобщо не е в час. Разрешението, според него, е единствено за нефт и природен газ, а не за въглища, което е със съвсем друг лиценз.Снимка

Разрешението, дадено на "Парк плейс", е единствено за търсене на нефт и природен газ, а другият проект - за въглищна газификация, е на "Овергаз". Очевидно, еколозите са стартирали изборната си агитация и толерират напрежение с оглед мобилизиране на техните симпатизанти, коментира Казанджиев.

Става дума за традиционно търсене на нефт и природен газ от въглищни пластове,...изобщо не се касае за фракинг, а за нещо, което в района на Добруджа е прилагано от 50 години.

Интервюто на Снежана Иванова със Синтия Недялкова и Христо Казанджиев можете да чуете от звуковия файл.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна