Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненадминат по сила и ненадминат по храброст

БНР Новини
Изложбата бе представена през август в София и жителите и гостите на столицата вече имаха възможност да я разгледат.
Снимка: naim.bg

Така се нарича изложбата, която е част от Националната програма за почитане на 100-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.)  и от смъртта на цар Самуил (997-1014).
Какво знаем и какво сме позабравили от училищните уроци по история за владетеля, за силата и мъдростта на неговото  управление в мирно и в съдбовно време? Какъв е бил  животът на предците ни тогава?
Изложбата дава отговори на тези въпроси чрез постери със средновековни миниатюри, каменни надписи, историко-географски карти, археологически материали и текстове от стари хроники…
Годишнината е значима, периодът - изключително драматичен в историята на страната…Победи, грешки, поражения…Как да се подберат материалите, за да не бъде просто среща на публиката с поредните документирани места и обекти, а вълнуващ разказ, макар и за отдалечени във времето събития? В съдбата на Самуил може да открием не по-малко разтърсваща шекспирова трагедия. Къде е границата на стоицизма в личното емоционално пространство на владетеля, комуто се пада тежката орис да види осакатените си воини?! Как предците ни са се борили за отстояването на независима българска държава?
Постерната изложба е подготвена съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” при СУ „Св. Климент Охридски”. През август 2014 г. жителите и гостите на София вече имаха възможност да я разгледат. Тя ще бъде показана и в други градове, както и в чужбина.
Как, обаче, напълно безплатно могат да я получат, като линк, и да я покажат на своя територия училища и общини в цялата страна? В предаването „А сега накъде” полезна информация дава доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени