Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за Враца и Монтана, заради обилни валежи

Снимка: Светослав Цветанов

За възможни превалявания от над 50 литра на квадратен метър за денонощие предупреждават от филиала към Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен. През нощта най-големи количества дъжд са отчетени за района на Враца, където за 12 часа преваляванията са 25 литра на квадратен метър, съобщи дежурният синоптик Ивайло Замфиров:

"Количествата на валежите за последните 12 часа в Ново село и Видин са от 3 до 5 л на кв. метър. Най-много са валежите във Враца- 25 л./кв.м. В Монтана са 18 л./кв.м., в Лом 3 л./кв.м., а в Оряхово- 18 л./кв.м. Очаква се днес валежите да продължат. По-интензивни ще бъдат следобед и привечер. Най-много валежи се очакват в района на Предбалкана и крайните западни райони. Количествата ще бъдат допълнително на места до 20-30 литра на кв. метър."


Оранжев код, заради очаквани обилни превалявания от 30-40 литра на квадратен метър е обявен за днес за шест области от страната, сред които Враца и Монтана. Предупреждението важи и за Пазарджик, Пловдив, Смолян и София област. За други 12, включително и Видин, прогнозите са за превалявания до 30 литра на квадратен метър и е обявен жълт код.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна