Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Адърска: Най-добрата инвестиция е профилактиката

Снимка: БГНЕС

Социално значимите заболявания и как профилактиката им да стане приоритет в България? Според Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, всичко започва от отделната личност, ако системата има някакви недостатъци, и това пряко влияе на пациентите, те трябва да са тези, които да я обърнат. 

Ние нямаме най-топлото отношение към себе си и това рефлектира върху всичко. Ако аз отида и с мен N броя хора отидат и поискат да им бъде направен профилактичен преглед, дали системата няма да се реформира, попита тя. 

Най-добрата инвестиция е профилактиката. Ако само гледаме цифрите, при всички случаи е по-добре. Всички трябва да искаме едно и също – пациенти, лекари, политици. Досега не е имало сериозно заявена политическа воля, след приемането на декларацията в парламента през 2008-а година нищо не се е случило. Цялата научна мисъл е фокусирана върху това да се открива заболяването рано. Откакто резонно здравеопазването се възприема като икономическа дейност, много неща се промениха и никой не беше подготвен за това. Но смятам, че разумни решения могат да се намерят. Но, ако в тези разговори основната идея е ползата за обществото, вероятно ще се намерят разумни решения. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна