Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над базиликата "Хисаря" ще бъде монтиран кръст с купол

Над базиликата в средновековната крепост "Хисаря" в Ловеч  ще бъде монтиран стилизиран кръст, в пресечницата на чиито рамене се оформя купол. Той е част от проекта "Подкрепа за развитие на туристическите атракции в община Ловеч", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие". Основата на купола ще е с размерите на вероятния купол на църквата в крепостта.

"Покриването“ на базиликата е породено от силния интерес на млади двойки от цялата страна да се бракосъчетаят на ловешката крепост. Тежкият купол  ще бъде пренесен и монтиран с хеликоптер на Националния авиоотряд в четири последователни полета. Строителите ще разполагат само с по 2 минути за поставянето на всеки от четирите модула. По време на монтажните работи достъпът в крепостта ще бъде забранен.  

Огромният метален кръст, издигнат в олтара на базиликата, е първият елемент, монтиран там с  хеликоптер преди повече от 15 години. По проекта се предвижда  на Средновековната крепост да се монтират и най-съвременните техники за аудио-визуални спектакли, а Старата градска баня да се превърне в единствения в Европа виртуален музей на водата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна