Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

Димитър Главчев и Румен Радев
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя позиция от днес президентът Румен Радев.

"Европейската перспектива на Северна Македония зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. преговорна рамка, която няма да бъде ревизирана", подчертава държавният глава.

Вчера новоизбраният президент на Северна Македония предизвика остра реакция и предупреждения от Гърция и Европейската комисия за европейския път на страната, след като при полагането на клетва като държавен глава Гордана Силяновска-Давкова заяви, че ще зачита Конституцията и ще отстоява независимостта на "Македония", като употреби името, което страната носеше преди Преспанското споразумение с Гърция от 2018 година.

Изявление последва и от пресцентъра на Министерския съвет със служебен премиер Димитър Главчев. 

"По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония", се посочва в мейла.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват, категоричен е Главчев и припомня, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

"Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година", казва той.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна