Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров и сезонът на трите осемхилядника

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На върховете осемхилядници чубрица не расте: нито на Броуд Пик - 8047 м, нито на Канчендзьонга - 8 586 м. Особено пък на К2 - 8 611м, втори по височина в света. Лятото на 2014 г. се оказа щастливо за Боян Петров: изкачи и трите колоса, при това - в рамките само на един сезон.
На Земята има 14 върха, извисили снага над 8 000 метра. И всички са трудни за катерене. Но макар Еверест да е най-висок, не случайно към К2 върви определението „Непобедимият”: стръмни, страховити канари.
По пътя към върха, в самотата на ледената пустош, Боян Петров си спомня за Родопите и тяхната зеленина, почти усеща уханието на българските подправки в ястията на баба: неповторима домашна топлина и омайващо-тръпчив дъх на чубрица!...
Пътят към К2 за него е дълъг... цели 9 години, през които сънува всяка своя стъпка към върха. Българският алпинист прави и  друго, свое лично „изкачване”, за което си струва да научат повече хора. Да им вдъхне кураж! Какво е усещането да погледнеш земята от  височина 8 611 м? Боян Петров е първият българин, постигнал успешно мечтата на други наши алпинисти. Какво е успехът? К2 стана повод за Боян Петров да говорят предимно като за алпинист. Но той е усещал вкуса на успеха и като пещерняк, и като учен-изследовател.  
„Искам да живея тук, в България, сега. Да ходя по света, да катеря върхове. И да се връщам у дома.”



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна