Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Русков с наградата за литература на Европейския съюз за 2014

| обновено на 09.10.14 в 10:20

Българският писател, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014-а година, е Милен Русков за романа "Възвишение". Официалното връчване на наградата ще се състои на 18-и ноември в Брюксел. Имената на победителите бяха обявени лично от европейския комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието, младежта и спорта, г-жа Андрула Василиу.

С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Всички отличени автори получават по 5000 евро. Освен това наградата е допълнителна реклама за тях и им осигурява международна видимост. Приносът на книжния и издателския сектор към БВП на ЕС възлиза на 23 млрд. евро, а броят на заетите в него на пълно работно време е 135 000. Книгоиздаването е важна част от секторите на културата и творчеството, които представляват близо 4,5 % от БВП на ЕС и където работят повече от 8 милиона души.

В интервюто на Живка Танчева с писателя Милен Русков за наградата, за това какво трябва да направи държавата за писателите, издателите и книжния бизнес авторът каза още, че на този етап трябва да се инициират две неща в посока книгоиздаване. На първо място, държавата да създаде програма, с която финансово да подкрепи българските писатели, както и да намали ДДС за книгите, като втора крачка в тази посока.

Милен Русков е роден през 1966 г. в Бургас. Завършва българска филология в Софийския университет. Писател и преводач, автор на три книги - "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), "Захвърлен в природата" (2008) и "Възвишение" (2011)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна