Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свиква Народното събрание на 27-и октомври

| обновено на 15.10.14 в 13:35
Снимка: БГНЕС

Учредителното заседание на 43-тото Народното събрание ще е на 27-и октомври от 14 часа.

Това каза след среща с лидерите на политическите сили президентът Росен Плевнелиев.

След като НС се структурира, след като се създадат парламентарните групи, ще връча и мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила. Преди това ще проведа и предвидените по Конституция консултации. Днес уточнихме, че тези консултации ще се проведат максимално бързо между държавния глава и всяка политическа сила поотделно, заяви на брифинг след срещата с политическите сили държавния глава.

Росен Плевнелиев се надява 43-тото Народно събрание да тръгне с летящ старт, добре подготвени решения, а не след неговото учредяване да има проблеми и неразбирателство.

По време на срещата на президента с лидерите на парламентарно представените политически сили са били обсъдени и приоритетите пред следващия парламент. Сред тях са подготовката и приемането на актуализацията на бюджета за 2014-та година, подготовката на бюджета за следващата година, гарантиране на финансовата стабилност  чрез решаване на казуса с КТБ, спешни мерки в енергетиката.

От гледна точка на актуализацията на бюджета за 2014-а година поех ангажимент да се изпрати доклад с актуалните данни и параметри на изпълнението на бюджета за тази година до парламентарно представените политически сили, за да могат те да вземат своето обосновано решение на тази необходима актуализация на бюджета. Също така бе поискано с обединени усилия да се получи повече информация от БНБ от гледна точка на предстоящите дебати в НС и вземане на спешно решение по казуса с КТБ, заяви президента.

Според държавния глава е добре 43-тото Народно събрание да стартира с декларация с приоритетите в своята работа.

Реформите са неободими и цената на извършването на тези политически и неотложни реформи трябва да бъде разпределена, това е отговорното решение, уточни Росен Плевнелиев.

Той изрази надежда за по-добра комуникация между политическите сили и държавната администрация.

Като държавен глава аз съм отворен за всякакви консултации и разговори, но не бива да се очаква от мен и няма да работя по създаването на каквито и да било формати и коалиции в президентската институция, заяви категорично Плевнелиев.

Той заяви, че одобрява консултациите, които ГЕРБ инициира и провежда с останалите политически представени в Народното събрание сили.

Според държавния глада избори след изборите не са алтернатива.

Ще бъде грешно решение, ако се продължи по пътя на политическата конфронтация. Ще бъде още по-грешно, ако заложим на елементарната агресия, такава, каквато я виждахме през последните две години, каза в заключение Росен Плевнелиев.

Цялото изявление на президента Росен Плевнелиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна