Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Русков: Не очаквах "Възвишение" да има такъв успех

Снимка: БГНЕС

Българският писател Милен Русков е сред 13-те лауреати на Европейската награда за литература за 2014-а година. На официална церемония, която ще бъде на 18-и ноември в Брюксел, той ще бъде награден за романа си "Възвишение". Никога преди "Възвишение" книгите ми не са имали широк успех сред обикновената публика, каза Милен Русков в предаването "12+3". Той сподели, че езикът, на който е написана книгата, е едновременно предимство и пречка: В първите 20 страници, общо взето, читателят е като "ударен с мокър парцал" по главата. Има чисто езиков шок, докато човек влезе в езика на книгата. След това този език му става сладък и доста по-приятен, отколкото би бил съвременния книжовен български език.

Милен Русков каза, че не е очаквал книгата да стане причина за създаването на театрална постановка, по-скоро си е представял филмова версия. Той обясни и какви са предимствата, които дава Европейската награда за литература: Наградата вкарва книгата в т.нар. "привилегирован списък за преводи на Европейския съюз", което означава, че ЕС плаща всички преводи на книгата в страните от Съюза. Ако някой френски, германски или английски издател пожелае да издаде книгата, ЕС ще плати превода, което е важно предимство за книгата, тъй като преводът в тези страни е много скъп и е едно от най-големите разходни пера на издателствата.
Милен Русков каза още, че иска да напише книга за България през 90-те години: Разказвач в тази книга ще бъде един софийски шофьор на такси, който говори на много смешен софийски диалект и то такъв, какъвто е бил през 90-те години.
Писателят смята, че е хубаво да се съживи интересът на българите към миналото, тъй като България е интересна и драматична страна.
Цялото интервю с Милен Русков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна