Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна сигурност и „вражеските” емигрантски организации, културно-историческото разузнаване, „вражеските” радиостанции

Димитър Бочев на представянето на сборника в Конферентната зала на Софийския университет
Снимка: comdos.bg

Поредните сборници от поредицата „Из архивите на ДС” на Комисията па досиетата, посветени на „вражеските” емигрантски организации, културно-историческото разузнаване и „вражеските” радиостанции са вече факт. Какво представляват „вражеските” емигрантски организации и как ДС се опитва да ги контролира? За „патриотичните” кражби и тайните на културно-историческото разузнаване. Кои радиостанции фигурират в документалните масиви на Комисията, които са били обект на оперативен интерес и защо слушането на „вражески” радиостанции е характеризирано като „морално престъпление”, заслужаващо строго обществено порицание. Какво носи оповестяването на тези документи?
Това са темите за които ще говорим с Татяна Кирякова, ръководител на дирекция „Изследване на архива и обслужване на читателите” в Комисията по досиетата, Екатерина Бончева, член на Комисията и младият екип от „Изследователски отдел”, подготвил сборниците.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна