Какво се случва

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 18.00 часа


"Какво се случва" е предаване за култура, коментар и анализ. То търси и дискутира причините за културните факти, появата на съвременните явления и тяхното значение. Културата, разбирана не само като набор от жанрове, а в по-широк аспект – култура на общуване, култура на недоволството, култура на говоренето, културата като игра, културата като убежище и др. Предаването търси поглед към съвременните форми на взаимодействие на изкуството с публиките и проблемите на обществото.

Екип на предаването: Мариана Ганчева, Милена Лекова, Надежда Атанасова, Таня Димова, Яна Пункина.

Публикации

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за..

публикувано на 17.04.24 в 12:25

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Фотография без обект, светлина без плът

В 2021 г. съвременната артистка Марта Джурина спечели наградата БАЗА със серията си "Touchpoint". Отново експериментални фотографии, произведенията от серията показват момента, в който човешки пръст докосва фотохартията и се запечатва завинаги върху нея...

публикувано на 12.04.24 в 17:01

Жените бежанки и смелостта да се реализираш на чуждо място

Фотографската изложба "И аз съм тук" представя портрети и истории на жени бежанки у нас. Проектът започва като идея за 8 март и цели да разкаже за силата и смелостта да промениш живота си, за пътя на адаптацията, за това какво е да си чужд, но да искаш..

публикувано на 11.04.24 в 15:15

Играта на асоциации в детската литература

Детската литература е много интересно поле, на което хората могат да си играят, защото тя взема от живота, от средата на децата, от психологията ни. В нея има много визуалното изкуство, но преди всичко има безкрайна философия. Много абстрактни понятия и..

публикувано на 11.04.24 в 10:05

Цветан Павлов: Всеки карикатурист е боец

Цветан Павлов е носител на една от наградите на секция "Карикатура" от Националната изложба в СБХ тази година. Той е роден във Враца, което, според него, го е закърмило с хумора на Северозапада, а от години живее в Сливен. Твърди, че работи с вечните..

публикувано на 09.04.24 в 12:36

Българският "Бандит" – комикс за възрастни

Авторската гангстерска комикс поредица "Бандит" на художника Анани Борисов вече има своето пълно издание от десет книжки. Тя е вдъхновена от атмосферата на 90-те години, от филмите на Мартин Скорсезе и сериалите от този период.  "Има много..

публикувано на 09.04.24 в 11:38
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток...

публикувано на 29.03.24 в 09:55
Снимката е илюстративна

Какво е да си куратор в България

" Училище за куратори " е проект на три от най-успешните ни кураторки – Маргарита Доровоска, Светлана Куюмджиева и Весела Ножарова. " Когато правехме програмата на обучение, аз изходих от личния си образователен опит и ми се струваше важно да има..

публикувано на 27.03.24 в 10:36