Какво се случва

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 18.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Експерименти в полето на книгата

Зинове, комикси, арт- и фотокниги попълват нишата на независимите артистични издания. Няколко книжарници и колективи у нас поддържат тяхното съществуване и организират обществото на авторите им. Андреа Попйорданова, илюстратор и графичен дизайнер,..

публикувано на 29.09.22 в 15:55

"Златна роза" 2022: А ти кога за последно ходи на кино?!

"Културата – това е правилото, изкуството – това е изключението в нея", казва революционният френски режисьор Жан-Люк Годар, който трансформира света на киното. И точно към това изключение се стремят всички, които обичат филмите – киното да бъде..

публикувано на 29.09.22 в 13:15

Книга-памет с кадри от войната в Украйна ще бъде готова през лятото на следващата година

Международното издателство за социално ангажирана фотография FotoEvidence Press обяви, че ежегодната му награда за книга през 2023 година ще бъде посветена на руската инвазия в Украйна. Издателството е основано през 2010 година в Ню Йорк и сред..

публикувано на 28.09.22 в 13:20

Ало, Космос! Говори Виктория Танева!

Независимо колко необятно и недостижимо е едно място, ако направим крачка към него и пожелаем да го изследваме, то лека-полека ще започне да разкрива своите тайни пред нас. Необятността не е нищо повече от възможност, а ние сме малките хора, достойни за..

публикувано на 21.09.22 в 14:26

"Нямаш място в нашия град" – в търсене на човека зад маската на омразата

Документалният филм на режисьора Николай Стефанов и продуцентката и сценаристка Ралица Големанова "Нямаш място в нашия град" излиза на български екран. Премиерата му е в София на 20 септември на фестивала "София документал" под купола на "Ларго София"...

публикувано на 19.09.22 в 12:20

Заличената памет и сградите, които – вместо да говорят – мълчат

Паметта, която – колкото и да не искаме понякога – ни определя като хора, част от едно общество. "Какво се случва“ с нея? Често, да не кажем винаги, пътят към миналото ни е всъщност път напред към бъдещето. Повече от ясно е, че то, миналото, е история,..

публикувано на 19.09.22 в 09:15

Куюмджиевата къща в стария Пловдив и нейната 175-годишна история

Изложба разказва 175-годишната история на къщата образец на възрожденското ни градостроене, в която днес се помещава Регионален етнографски музей – Пловдив. Определяна като връх на бароковата архитектура у нас, къщата Куюмджиоглу се откроява със..

публикувано на 16.09.22 в 08:45

Защо българите четат все по-малко

"Причините за намаляването на четящите българи са много – казва Амелия Личева, професор по "Теория на литературата" в Софийския университет и литературен критик. Заедно с Мая Бобева, издател и заместник председател на Асоциация "Българска книга", тя..

публикувано на 15.09.22 в 08:10

"Всички са свободни" на Михаил Зигар – поглед в предисторията на диктатурата

"Всички са свободни" е името на книгата на руския журналист Михаил Зигар, който в момента живее в емиграция. В нея Зигар събира спомените на политици, бизнесмени и журналисти, станали свидетели (но и участници) в събитията предшествали втория мандат на..

публикувано на 13.09.22 в 08:12

Съдбата на пътуващите книжни изложения

Книгите да достигнат до хората и хората – до книгите, това е мисията на всяко едно книжно изложение. Срещите между авторите и техните читатели обогатяват и осмислят работата на издателя. И макар балансът между средствата за издаването на една книга и..

публикувано на 08.09.22 в 11:05