Какво се случва

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 18.00 часа


"Какво се случва" е предаване за култура, коментар и анализ. То търси и дискутира причините за културните факти, появата на съвременните явления и тяхното значение. Културата, разбирана не само като набор от жанрове, а в по-широк аспект – култура на общуване, култура на недоволството, култура на говоренето, културата като игра, културата като убежище и др. Предаването търси поглед към съвременните форми на взаимодействие на изкуството с публиките и проблемите на обществото.

Екип на предаването: Мариана Ганчева, Милена Лекова, Надежда Атанасова, Таня Димова, Яна Пункина.

Публикации

"Една провинциална болница" – искрен документ за времето на пандемия у нас

"Една провинциална болница" е филм, който ни връща към близкото ни минало, когато дните ни преминаваха под страха от заразяване, когато колкото и да се пазехме зад маски, толкова навярно и се разкривахме чрез тях. Точно тогава, когато искахме да сме..

публикувано на 01.04.23 в 09:20

"Задачата" на младия режисьор Деян Ангелов

Малко момиче се бори с плюсовете и минусите в математиката, докато майка ѝ не ѝ помага да разбере формулата на живота, в която място има и смъртта. Изправени пред една на пръв поглед лесна задача, те всъщност решават нерешимото – продължението, което..

публикувано на 30.03.23 в 10:35

Имърсив танцово-театрален спектакъл разказва приказки от кухнята

"Приказки в Космоса: Неземни тайнства" представя скрития свят на професионалната кухня чрез танци. Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и творческият екип, с който работи – драматургът Антония Георгиева, артистичният сладкар Александър Цеков и група..

публикувано на 29.03.23 в 15:05

Проф. Виолета Дечева: Театърът в България не е много наясно със своята публика

"За последните петнайсет години се промениха самите зрители, има една много разнородна и нова публика и театърът в България не е много наясно с нея. – казва проф. Виолета Дечева – Последните пет години на пандемията добавиха още въпроси, защото освен..

публикувано на 29.03.23 в 09:05

Успехът на Поетите

Те ни говорят от сцената. Споделят ни думи, по-силни от всяка стихия. Те провокират чувства, емоции, вълнение. Казват ни какво е времето – в нас и извън нас, кои са непримиримите и за какво не мълчат те. Те са актьори и за миг от света ни припомнят..

публикувано на 28.03.23 в 08:20

Светла Ненова, изкуственият интелект и феноменът "гледна точка"

Когато искаш да видиш себе си, какво друго ти остава, освен да започнеш да се оглеждаш в нечие отражение? В света, в който живеем, да дадеш близък план на идентичността си – изглежда точно толкова лесно, колкото и да приближиш другия до теб. Ако той е..

публикувано на 23.03.23 в 08:25
Зафер Галибов

Началата на паметта ни във фотографски образи

Една семейна хроника, изследване, фотоалбум и едновременно с това завръщане към миналото през нов контекст – това събира в себе си "Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" на Зафер Галибов. Според него тази..

публикувано на 21.03.23 в 16:05

Калоян Илиев - Кокимото показва нови творби в "Мemento mori"

В София в галерия "Аросита" може да бъде разгледана изложбата на Калоян Илиев - Кокимото "Memento mori". Латинският израз може свободно да бъде преведен като "Помни, че си смъртен", "Помни, че ще умреш" или "Осъзнай смъртността си". Така се нарича и жанр..

публикувано на 17.03.23 в 08:45

Детското кино на 27-ия София филм фест

27-ият София филм фест започва и този път, след години на отсъствие на нови български детски филми, детското кино се завръща в програмата му. Това, както и предстоящите избори, които ни карат да призовем културата и децата да бъдат стратегическа отправна..

публикувано на 16.03.23 в 14:00
Никола Танев

Непозната досега колекция на стари български майстори се показва за първи път

"Колекция Иван Бояджиев – Откритието" заема до края на месец март целия втори етаж на галерия "Шипка" 6.  Експозицията е истинско събитие в историята на нашето изкуство, защото показва за първи път непозната досега ценна сбирка на стари български..

публикувано на 16.03.23 в 11:41