Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите на конкурса "Елена Николай"

Снимка: elenanikolai.com

Алек Аведисян /България/ и Евгения Йеремич /Сърбия/ са победителите във Втория международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай".

24 млади оперни певци от България, Македония, Сърбия, Италия и Испания се включиха тази година в надпреварата за награди във второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци на името на оперната легенда Елена Николай в Панагюрище. Авторитетното жури в състав Христина Ангелакова, Дарина Такова, Радмила Бакочевич /Сърбия/, Джорджо Мериги и Франческо Ернани /Италия/, отличи 11 млади оперни певци.

Първа награда при жените получи 23-годишното сопрано Евгения Йеремич от Сърбия, която спечели и наградата на публиката за изпълнение на ария от български композитор, както и поканата за дебют в спектакъл на Пловдивската опера. Алек Аведисян е носителят на първа награда за мъже. Той спечели и приза за най-добро изпълнение на ария от Моцарт, както и поканите за участие на 11-ия музикален фестивал "Моцартови празници" в Правец и дебют в спектакъл на Русенската опера.

Втората награда за жени се поделя между Биляна Трайковска и Гонца Богоромова от Македония. Втора награда мъже спечели басът Стефан Димитров /България/. Трета награда жени се поделя между два мецосопрана Йоана Кадийска и Венера Котларова, а третата награда мъже – между тенора Роберто Вирджили от Италия и баритона Август Методиев от България. Наградата за най-млад изпълнител грабна 21-годишният бас Божидар Божкилов.

Специалната награда за участие в Майсторския клас на Дарина Такова през 2015-а г., предоставена от Фондация "Лятна академия на изкуствата" Созопол и фондация "Дарина Такова" за обучение и подпомагане на млади оперни певци, спечели Сребрина Минева /България/.

В Деня на народните будители в Панагюрище се състоя официалната церемония по награждаване и гала-концерта на лауреатите. Специални гости на събитието бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и областният управител на Пазарджик Иван Йорданов.

Чуйте в звуковия файл репортажа на специалния пратеник на предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" Татяна Иванова, интервюто й с Алек Аведисян и музика от гала-концерта на лауреатите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна