Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25-и Дни на японската култура в България – културни паралели

Снимка: nationalartgallerybg.org
На 6 ноември в Националния музей за българско изобразително изкуство беше представена известната в света керамика „Нишиура яки”, която още преди векове има съществен принос за популяризирането на финеса и изяществото не само на японската керамика по света, но и на японската култура. Изложбата „Традицията в Япония – ключ към успеха” се организира от Посолството на Япония, съвместно с фондация „Аматерас” и Нишиура Стайл, по повод на Двадесет и петите юбилейни дни на Японската култура в България. Откриването на празниците на японската култура беше на 23 юни 2014 г., с авторска изложба на концептуална икебана от майстор Шого Кариядзаки – „Свят на хармония и красота”.
Във връзка с още един юбилей – 55 години дипломатически отношения между България и Япония – по инициатива на Клуб „Приятели на Япония в България” в София бяха засадени сакури – японски вишни – символ на японския дух в България.
В рамките на Дните на японската култура бяха представени още много инициативи, като символ на приятелските и културни традиции между двете страни. Как Япония опазва своето културно наследство и как японците полагат грижи за съхранението на традициите през вековете, разговаряме с нашия гост Н.Пр. Такаши Коидзуми, изънреден и пълномощен посланик на Япония в София.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени