Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерина Раковска: Загубили сме 115 милиона лева евросредства за околна среда за 2013-а година

Катерина Раковска
Катерина Раковска, представител на екологични организации в мониторинговия комитет по изпълнение на Оперативната програма "Околна среда", подчерта в предаването "Неделя 150", че това е най-тежката за изпълнение програма и втора по бюджет след програма "Транспорт".

Още в началото имаше заложени изначални причини за грешка и това беше, че на общините беше оставено да изпълняват националните приоритети като разкриване на депа за боклук, изграждане на пречиствателни станции и различни ВиК проекти. Общините нито имаха капацитета, нито мотивацията, и така няколко години бяха загубени в оплакване, че няма проекти. Също така, проблем беше, че тези инфраструктурните проекти не станаха приоритет от мащабите на магистралите, например.


Друг проблем на ОП "Околна среда" е, че е натоварена с фантастично затормозяващи бенефициентите изисквания, измислени на национално ниво. Много, много обременена с бюрокрация е работата по тази програма! Не знам как ще се работи в следващия програмен финансов период.
Всяка година има определени средства, които трябва да бъдат похарчени, съгласно определени изисквания. Ако това не стане, тези средства биват загубени. Последните данни от работата ни по наблюдение за 2013-а година са, че 115 милиона лева не са похарчени в рамките на годината, което означава, че са загубени. Има опасност за подобна ситуация и за 2014-а година , но още не знам мащабите.

Интервюто на Лили Маринкова с Катерина Раковска можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна