Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера отбеляза 100-годишнината на Борис Христов в Париж

БНР Новини
Снимка: ЮНЕСКО

В началото на ноември, в Париж, в зала 1 на ЮНЕСКО се състоя гала концерт по повод на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Събитието бе под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В своето приветствие, г-жа Бокова подчерта огромния принос на един от най-големите баси на 20-ти век за превръщането на оперното изкуство от елитарно и сложно, в интимно и близко на широката публика, в модел за интерпретиране от младите артисти заради богатството на вокалния, музикален и драматичен израз.
„Неговата молитва „Многая лета”, заяви г-жа Бокова, на фона на песента на камбаните на катедралния храм „Александър Невски”, представляват един национален химн, който пробужда в сърцата на всички българи едно дълбоко чувство на идентичност и единство – една културна референция, която споделяме в семейството и която ни дава усещането за дом, дори далеч от България”.
За преминалия с голям успех концерт на оркестъра, хора и млади солисти от трупата на Старозагорската опера, разказа пред Елена Хубанова диригентът Диан Чобанов. А част от турнето, от което се завърнаха миналата седмица са били и два спектакъла на „Тоска” от Пучини.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна