Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бина Харалампиева: Политиците да не влизат така в културата, поне обувките да си събуват отвън

Напускането на Морфов е акт на отчаяние

Снимка: www.theatreoffthechannel.org

Актьорите от столичния Малък градски театър "Зад канала" също написаха декларация по повод избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. А режисьорът Александър Морфов заяви, че в знак на протест напуска Народния театър "Иван Вазов". 

Бина Харалампиева, директор на Малък градски театър "Зад канала", коментира решението на известния български режисьор: 

Това е акт на отчаяние, освен акт на несъгласие. Безкрайно съжалявам, не биваше да се стига дотук. Не биваше да се хвърля съсловието в отчаяние и усещане за безизходица. Това отношение към културата обаче не е от скоро. Когато години създаваш усещането, че културата е нещо, което не касае държавата, че без нея може да се мине, не бива да се учудваме, че всеки, който бива избран, все едно с колко избиратели, започва да мисли, че може да управлява културата. Има елемент на цинизъм в подобно отношение, така Харалампиева коментира пресконференцията на Слави Бинев. 

Това кръчмарско остроумие, той беше засегнат от неща, които не биваше да го засягат, а не от други, които са много по-важни. Не е въпросът само в една личност, а в случайния начин, по който се прави избор. Съсловието влиза в челен сблъсък с такъв случаен изборАко обичат, политиците да не влизат така в културата, поне обувките да си събуват отвън. Въпросният господин отприщи дълго стаяваното недоволство. Винаги има някаква степен, след която повече не може. Усещам огромно отчаяние у моите колеги. И отвращение. 

Интервюто на Таня Величкова с Бина Харалампиева можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна