Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока глоба за родители с деца, които пресичат на червено, предлага журналист

Снимка: БГНЕС

По-висока глоба за родители с деца, които пресичат на червено, предлага Иванка Ватева  главен редактор на плевенския вестник "Посредник": Глобата за този тип пешеходци да бъде поне два пъти по-висока от обичайната глоба за неправилно пресичане, защото това е един ужасно опасен пример. 

Писателят Христо КарастояновЦялата тази работа изобщо не е от днес, спомних си, че точно преди 30 години в един петъчен разговор с Божана Димитрова размишлявахме точно на същата тема, беше станал някакъв инцидент с деца и няма да забравя неочакваната фраза, която ми хрумна в този разговор, че ние всички газим собствениците си деца като котета по пешеходните пътеки, и затова си мисля, че да, демокрацията започва с първите седем години на децата, в които те трябва да научат, че на червено се спира, а на зелено се преминава, та дори има човечета, които мърдат или стоят по светофарите.

Адвокат Светослав Михов обяснява в репортажа на Ася Пенчева, че няма санкциониран пешеходец за това, че е излязъл внезапно на пътя: На пешеходците е забранено да навлизат внезапно на платното за движение. Няма санкциониран пешеходец за това, че е навлязъл внезапно на платното за движение. Единствено санкцията може да бъде, след като някой го блъсне на платното за движение. Трябва да има контрол. Не знам по какъв ред е възможно да се осъществява този контрол. Чрез видеосистемите, които се изграждат вече в много градове, най-малкото едно такива нарушение на пешеходец, преминаващ на червен светофар, то се фиксира. И в този случай дори да не стои там полицаят, на светофара, може да се идентифицира пешеходецът и да му се състави акт. 


Разговора на Нина Колева с Иванка Ватева и с Христо Карастоянов и репортажа на Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна