Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петя Бъговска: България отделя за култура най-ниския процент от бюджета в цяла Европа

Петя Бъговска
Снимка: личен архив

България отделя за култура най-ниския процент от бюджета в цяла Европа – 0,42 %.В творчески план все още стоим добре в европейската музикална култура, но започват да изчезват младите хора в нашата професия. Ниската оценка на труда рикошира в залагането на стратегията на бъдещото развитие на музикалното изкуство. От друга страна, нямаме подготовка за преквалификация на хората в предпенсионна възраст, което е една от добрите европейски практики, каза в предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци проф. Петя Бъговска.

Проф. Петя Бъговска има щастието да пътува по света и като музикант, и като синдикалист и да анализира какви са условията на работа там, за да се случват прекрасните концерти и спектакли, които следим в преки прожекции от оперните театри или по музикалните телевизионни канали.

Какви са световните тенденции - за добро или за лошо, какви добри практики и идеи бихме могли да взаимстваме – чуйте споделеното от проф. Бъговска в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна