Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години балетно изкуство в Израел


В Израел честват 90 години от създаването на израелския балет. За начало се приема 1924-та г., когато  в тогавашната Палестина пристига група балерини и балетисти от Австрия и Германия. Голяма изложба, експонирана в Израелския музей в Ерусалим, проследява знакови моменти от развитието на балетното изкуство по тези земи.

Началото: В земите на унищожената от император Тит Юдея започват да пристигат, след почти 2 000-годишно изгнание, евреи от цял свят. Всеки от тях  носи спомена за своите деди, може да чете Библията в оригинал, но автентичният еврейски  фолклор и песните на народа са изгубени. Вместо тях всяка група е приела по нещо от фолклора на народа, сред който е живяла, силно повлиян от израилтянската традиция, пренесена през хилядолетията. Първата задача на балетистите от Европа била да създадат обща танцова система, при която да има елементи както на танците на отделните групи, така и нещо от стила на  местната традиция, разказва кореспондентката на БНР в Израел Феня Декало.

Искахме да представим историята на израелския балет възможно най-добре и мисля, че в Националния  музей на Израел в Ерусалим намерихме точно такова място. С много любов тази изложба разказва как се преплитат танца и истинският живот. Израелският балет е отражение на тежкия живот, който сме имали в една пустинна страна, а повечето от балетистите са били от Европа и Америка. Това е мощен танц, той разказва за настоящето ни, показва колко хубаво е сега при нас. Това е и разказ с носталгия, с тъга и с усмивка, каза директорът на най-престижния балетен комплекс на Израел - Сузан Делал в Тел Авив, Яир Варда.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Феня Декало с Яир Варда. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна