Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Атентатът във Франция е от т.нар. "самоинициативници"

Снимка: www.dnevnik.bg

За мен атентатът във Франция е от т.нар. "самоинициативници" – хора, които са поддръжници на някаква религиозна доктрина, но не са свързани с големи терористични организации. От това, което знам за акта до момента, ми говори, че това е извършено не от специалисти, професионалисти. Набива се на очи непрофесионалният начин, по който е извършен. Това коментира в предаването „Нещо повече“ експертът по национална сигурност Николай Радулов.

Може да се е викало името на която и да е терористична организация. Това може да са фенове на организацията. Това обаче не говори за организиране. Актът е внимателно обмислен от хората, които са го извършили, но това не говори за свързаност със световни терористични организации, рано е да се говори за такива неща или за спящи терористични клетки.

Радулов подчерта, че при самостоятелно извършени терористични актове дори подготовката е трудна за долавяне. Според него има тотално разминаване между подходите, по които специалните служби в света се занимават с антитероризъм и терористичните организации, които извършват такива акции:

Над 200 млрд. всяка година се дават за антитероризъм. Тези пари отиват за високи технологии. Съвременният тероризъм след 11-и септември е тероризъм с колкото се може по-малко комуникации, с връщане към стари методи за комуникиране и конспириране, които не са свързани с високите технологии. Високите технологии са далече от реалната организация на терористичните дейности днес. Антитероризмът и тероризмът тотално се разминават. Мястото на засичане на терористите и антитерористите е мястото на терористичния акт, за съжаление – тогава вече жертвата е дадена.

Николай Радулов изказа мнение още, че няма никаква пречка армията да се включи в защита на българската граница, освен това Законът за армията и въоръжените сили го изисква това нещо. Според него опасенията на президента, че това ще създаде дипломатически скандал, са неоснователни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна