Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Василева: Правителството не иска да отмени договора за концесия с "Юлен", а да го подобри

Снимка: БГНЕС

Това, че МС се занимава със ски зоната на Банско, означава, че МС не приема начина, по който са били взимани решенията. Беше оповестено, че решението, взето на 5-и август, ден преди да приключи мандатът на правителството "Орешарски", не е законосъобразно от гледна точка на процедурата. Съдържанието  и същността на решението също са неприемливи. Това, което нашето правителство има като желание, е да се намери решение на въпроса, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в интервю за предаването "Неделя 150". На първото си заседание за тази година, правителстввото отмени решение на кабинета "Орешарски" за концесионен договор на компанията "Юлен", която трябваше да изгради ски зона в Банско.

Началният договор за концесии е подписан още 2001-ва година. Правени са редица анализи, има констатации на контролни органи, съгласно които е ясно, че съществува противоречивост на договора на концесия, наличие  на множество неясноти по отношение на предмета, обхвата и обектите, които са включени в нея, по отношение на границите на концесията и ски зоната, разминавания между текстовата и графичната част, т.е. вътрешното противоречие в самия договор. Всичко това нагнетява напрежение, предизвиква спорове по отношение на прилагането на договора за концесия, добави тя.

С решението за създаването на една обща междуведомствена работна група правителството показва волята си да реши проблема, каза Василева: Това, което ние изискваме от  експертната група, е в максимално бърз порядък да се направи анализ на неточностите и да излязат с предложения за решение. Искаме да се изясни фактическата обстановка, да се намери разумното решение, разумният текст на договора, ако е необходимо, да бъдат направени промени, отчитайки това, че изначалният договор съдържа неточности и те в годините са предизвикали много спорове. Искаме защита на националния интерес, за да се сложи край на този спор.

Василева очерта и приоритетите на министерството: Волята на правителството е в посока на утвърждаване на подход на работа, който изисква целенасоченост на усилията по отношение на ускоряване на усвояването на европейските средства. МОСВ е едно от министерствата, които управлява ОП "Околна среда". За два месеца беше направено изключително много по отношение на възстановяване на плащанията от страна на ЕК, по отношение на задържани разплащания към общините. Само за ноември и декември са разплатени 350 млн., които подпомагат общините да изпълняват проектите. През тази година ще стартираме и покани проектопредложения по новата оперативна програма. Очакваме одобрението и от ЕК. Други приоритети, по които продължаваме да работим във взаимодействие с общините, са свързани с политиките за управление  на отпадъците, сектор "Води" и сектор "Въздух".

Цялото интервю на Лили Маринкова с Ивелина Василева чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна