Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерина Хапсали: Основни неща от гръцкия манталитет убягват на доста европейци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Книгата "Гръцко кафе" ще има премиера в сряда (28. 01), а авторът ѝ – Катерина Хапсали, обясни в предаването "12+3", че гледа с усмивка на Гърция след изборите. 

Моята усмивка идва от реакциите на европейската преса, от тяхното учудване. За мен случващото се не е изненада. Да очакваш думата "икономии" да харесва на един народ, който се забавлява, като чупи чинии, без значение колко струват те... Имам чувството, че основни неща от гръцкия манталитет убягват на доста европейци. Ципрас е харизматичен човек. Появява се един обаятелен 40-годишен мъж, който говори разбираемо, и започва да громи нещата, които гърците много мразят. Той въздейства на гръцката публика, а те са много емоционални. 

За книгата си Хапсали разказа, че тя е намигване към Балканите: Към нещата, които не можем да разделим – кафето, мусаката. Но зад тях стоят други проблеми, комплекси. Но в крайна сметка много повече е общото между нас, отколкото различното. Делим драматизма, делим желанието да се изтъкваме. В същото време се самонаблюдаваме, в повечето случаи не се харесваме. Често пъти си мисля, че българите искаме да бъдем други. Усещала съм го и в Гърция. Ние на Балканите – хем си живеем в държавите, хем се стремим да бъдем някъде другаде. Първичната емоционалност, която трудно можеш да срещнеш другаде  това посочи авторката като черта от Балканите, която харесва. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени