Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кот Д'Ивоар с второ злато от Купата на африканските нации по футбол след 23 години и нова драма срещу Гана

Бари вкара победната дузпа във финала срещу Гана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният отбор на Кот Д'Ивоар спечели Купата на африканските нации за първи път от 23 години насам, след като се наложи с 9:8 срещу Гана в изключително драматичното изпълнение на дузпи на финала. Кот Д'Ивоар и Гана изиграха много интересен мач, но двата отбора не успяха да се разпишат в редовното време и продълженията.

Ганайците все пак изглеждаха по-вероятният победител, след като нацелиха на два пъти гредите на вратата на съперника през първото полувреме, а късметът продължи да не бъде с тях и до края на вечерта. Кристиян Ацу първи удари греда с изстрел от 20 метра в 26-ата минута, а секунди по-късно центриране на Андре Аю отново беше близо до гола, но рикошира в страничния стълб.

Гана и Кот Д'Ивоар се размениха по едно положение през втората част и намалиха оборотите преди дузпите, които бяха изключително драматични. "Черните звездите" поведоха с 2:0 след пропуски на Вилфрид Бони и Гаджи Тало, но Африе Акуа и Франк Ашемпонг върнаха жеста в третото и четвъртото изпълнение. Последваха по шест точни изстрела за всеки тим, за да се стигне до вратарските дузпи. Бубакар Бари хвана удара на своя ганайски колега Разак Брима, след което го преодоля с неспасяем шут за крайното 9:8.

Бари донесе втора континентална титла за своя тим, след като първата беше спечелена през далечната 1992-ра година. Историята обаче не е извъртяла футболната карта в Африка драматично, защото и тогава Кот Д'Ивоар побеждава Гана с дузпи, но при 11:10.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна