Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен": Вдъхновени от народната песен - класика и съвременност

| обновено на 28.07.15 в 10:52
Всяко направление в музиката избира свои аспекти в богатата на идеи, теми, модели народна песен. За класиците камерната песен е отблясъкът, отломките, които „доразказват” заложеното в голямата сонатно-симфонична структура: своеобразен стремеж да „смалят” голямата форма до минимодела на песента. Народната песен като модел е особено подходяща с възможностите да се моделира, дооформя, а и да подсказва идеи. Музикалният класицизъм е отворен към света, черпи и произвежда щедро музика, която е „валидна” за всички точки на Европа. Моцарт пише италиански опери, Бетовен - италиански песни, Хайдн и Бетовен - песенни цикли върху материал от Британските острови и не само...
В ХХ в. композиторите преоткриват чрез народната песен необятните простори на новото; от висините на космополитното, на една освободена чувствителност, намират съкровеното, ценността на корена. Така песента, която за класиците е път навън, за съвременните творци става път към себе си.
Класика и съвременност - едно музикално „локализиране” на Британските острови: с Шотландски песни от Хайдн и Бетовен и с различни народни песни и аранжименти от Бенджамин Бритън. Сред изпълнителите са Дитрих Фишер-Дискау и Сара Брайтман.

27 юли

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна