Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет "Арабеск" с нов прочит на "Пепеляшка"

Снимка: БГНЕС

В Националния музикален театър "Стефан Македонски" кипи трескава подготовка за премиерата на балета "Пепеляшка" на Прокофиев на балет "Арабеск". Трупата отправя покана към зрителите от 5 до 85 години. Премиерата ще бъде на 14-и февруари (в събота) от 11.00 часа.

Хореограф е Мариана Крънчева, сценографията е направена от Екатерина Енева, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова, автор на мултимедийната визия е Никола Налбантов.

"Пепеляшка" на Мариана Крънчева е провокирана от детските спомени на авторката при първата й "среща" с Пепеляшка. В спектакъла си хореографката търси логичен отговор на въпросите, вълнували я като дете. Защо обувката е ставала само на Пепеляшка? Нима принцът би се оженил за всяко момиче, на което става обувката? Това ли е предметът, който определя съдбата на всяка любов? Затова в нейната приказка принцът не иска Пепеляшка да пробва обувката. Той харесва момичето, което се впечатлява от рисунките му, а не от това, че е принц.

Феята е възрастна жена, която през цялото време се опитва си спомни и да разкаже историята на Пепеляшка, за да върне силата на своята вълшебна пръчица. Тя постоянно обърква разказите си и вмъква герои от други приказки - Баба Яга, Червената шапчица, Пипи дългото чорапче. Това създава много комични ситуации, които ще предизвикат и участието на малките зрители в залата.

Финалът е така изненадващ, както и всичко в тази приказка. Научете още за нея от интервюто на Росица Кавалджиева с Мариана Крънчева и я съпреживейте на 14-и февруари в НМТ "Стефан Македонски".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна