Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Титова играе дубльорка на Мария Калас

БНР Новини
Яна Титова в сцена от спектакъла
Снимка: new.nationaltheatre.bg

Младата актриса се завърна за малко от Лондон, където живее и работи напоследък, за да репетира моноспектакъла „Глас” в Народния театър под режисурата на Стоян Алексиев. Постановката по пиесата на Елена Алексиева е посветена на оперната певица Виктория Глас, поела отговорността да бъде „двойничка” и дубльорка на оперната прима Мария Калас.
„Глас” е една от първите ми пиеси и първата монодрама, която написах. Появи се ненадейно и не спря да ме изненадва до самия си финал. Това бе от ония не толкова чести случаи в писането, когато още от началото героят се ражда пълнокръвен и завършен, проявява характер и собствена посока, и на автора не му остава друго, освен да му се довери и да го следва. Точно тази неистова воля най-силно харесвам у Виктория Глас. Абсолютният отказ да се съобразява с обстоятелствата, включително и с желанията на своя тъй наречен автор. Впоследствие често са ми задавали въпроса с какво ме е привлякла толкова популярната личност на великата Калас. Ами с нищо. Защото „Глас” изобщо не е за Калас. Тя е за онези уж невидими хора в изкуството, без които то изобщо не би съществувало. За техните незабележими драми. За смехотворните им страхове. За трагичните им провали. За обречените им битки, от които никой не се интересува и които винаги изглеждат изгубени, още преди да са започнали. Виктория Глас обаче печели своята битка. И го прави елегантно, нахално, с люта самоирония и своеобразен финес. Вероятно защото няма какво да губи. И защото най-великите победи се печелят именно от обречените, споделя авторката на пиесата.
В екипа, създал спектакъла, са още сценографът Венелин Шурелов, художникът на костюмите Елица Георгиева и композиторът Калин Николов.
Премиерните представления на „Глас” са в петък (13 февруари) и в събота (14 февруари) на камерната сцена на четвъртия етаж в Народния театър „Иван Вазов”.

 






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна