Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Стоян Тонев се оттегля като депутат от ГЕРБ

Оставката идва след журналистическо разследване за злоупотреби във ВМА

| обновено на 24.02.15 в 18:30
ген. Стоян Тонев
Снимка: БГНЕС

След разговор с премиера Бойко Борисов генерал Стоян Тонев подаде оставка като председател на парламентарната здравна комисия и поиска да бъде прекратен предсрочно мандатът му като народен представител от ГЕРБ. Ген. Тонев е депозирал оставката си при председателя на Народното събрание. 

Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки, посочва в мотивите си ген. Стоян Тонев.

По-рано Бойко Борисов заяви, че ще поиска оттеглянето на ген. Тонев само ако се докаже, че той е виновен във връзка с твърденията в журналистическо разследване на bTV за злоупотреби във Военномедицинската академия (ВМА) по времето, когато ген. Стоян Тонев е директор на здравното заведение.

Прокуратурата и Сметната палата трябва да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от края на август 2012-а година до 1-ви януари 2015-а година.

Днес от прокуратурата съобщиха, че е заведено досъдебно производството срещу длъжности лица от Военномедицинската академия за безстопанственост. По делото засега няма привлечени обвиняеми. Извършват се разпити на свидетели, като от здравното заведение се изисква документация. Военно-окръжна прокуратура – София е била уведомена от служба "Военна полиция" за установени нарушения при сключване на договори за отдаване под наем на помещения и медицинска апаратура, принадлежащи на ВМА.

На заседание на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде обсъдено кой ще поеме поста на Стоян Тонев като председател на здравната комисия. Преди заседанието Даниела Дариткова коментира: Всеки има право да защити името и честта си. Това е една достойна постъпка. Аз приключих мандата като председател на комисията в 41-вото НС, така че мисля, че познавам спецификата на работата и мисля, че, ако колегите ми гласуват доверие, ще трябва да се заема с тази дейност.

Десислава Атанасова заяви на свой ред: Мога да кажа, че през времето, през което съм работила с него, аз считам, че е професионалист. От там нататък не коментирам всичко останало, което включително и в медиите беше изнесено.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна