Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия "Конният спорт в България": Породи коне

БНР Новини
Конят, според французите, е най-значимото и прекрасно завоевание на човека. С неговото одомашняване цялото човечество е спечелило за развитието си верен и чувствен приятел, ценно средство за преход и тяга, бойна единица, която в древността сравнявали с най-смелите и уважавани войни.
Чистокръвните арабски коне, които са в основата на почти всички съвременни породи, са също така извор на вдъхновение за множество стихове и приказни сюжети. Заради красотата му, дълбокия, пленяващ поглед, благородната и изящна осанка... от древността казват, че Аллах създал коня от Южния вятър и му вдъхнал живот с думите: „Ти ще си властелинът на всички животни. Човекът ще те следва където и да отидеш, богатите ще обхождат света на твоя гръб, а мъдреците ще се вдъхновяват, съзерцавайки те.“
И днес милиони хора, когато виждат най-представителните екземпляри от различните породи коне, затаяват дъх пред това творение на природата, наблюдават омагьосани волния му вихрен галоп, как преодолява препястсвията с лекота и изящество, грациозните му стъпки под такта на музиката.
Историята на българския народ пряко е свързана с конете от хилядолетия насам – през целия му път до днешните ни земи.
В "Радиоенциклопедия" започва поредица за най-известните световни и български породи коне, за конезаводите у нас, за най-добрите състезатели в нашата страна и спортните дисциплини, в които те са взимали и взимат участие, както и за спечелените престижни награди.
В началото отделяме дължимото внимание и уважение на най-ценните постижения на човечеството в развъждането на чистокръвни коне. За тях разказват генералният секретар на Българската федерация по конен спорт Теодор Шейтанов и състезателят от близкото минало и ветеринарен лекар Крум Рашков, който също има голям принос за развитието на конния спорт в България.

5 март
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна