Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работната група по законодателните промени заради Корпоративна търговска банка заседава и днес

| обновено на 13.03.15 в 08:36
Снимка: Ивайло Михайлов

Работната група по законодателните промени заради Корпоративна търговска банка ще заседава и днес. След две поредни извънредни заседания във финансовото министерство от последните дни се очаква депутатите от всички парламентарни групи да постигнат консенсус как да се назначат временни синдици в банката с отнет лиценз.

Назначаването на временни синдици в банката се налага, тъй като се бави разглеждането на производството по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка от съда. През това време в банката работят квестори, назначени от БНБ, които нямат правомощия да спират прихващанията, чрез които се уврежда т.нар. "маса по несъстоятелност" – т.е. това са парите, които кредиторите могат да си върнат, ако съдът потвърди несъстоятелността на банката. Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете, който поиска назначаването на служебен синдик, но съдът отказа именно с мотива, че няма текстове в закона, които да го позволяват. 

Вчера представители на всички парламентарни групи се обединиха около смисъла на законовите промени, но остава юристите да напишат правно издържаните текстове. Идеята е временните синдици да бъдат назначавани от Фонда за гарантиране на влоговете и те да действат вместо квесторите на БНБ. Временните синдици ще имат право да развалят сделки със задна дата, въпреки че промените в Закона за банковата несъстоятелност трябва окончателно да бъдат гласувани в сряда и ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник. 

Очаква се днес парламентът да дебатира върху промените в Закона за административните нарушения и наказания, с които се предвижда загубилата делото страна да заплати разноските по делото на спечелилата, като по тези дела се събират и държавни такси.

По време на парламентарния контрол след 11 ч. ресорните министри ще отговарят на депутатски въпроси за задлъжнялостта на болниците, великденските надбавки за самотните пенсионери и програмата за саниране на панелните жилища.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна